Complete Guidance For MPSC Exams, Current Affairs, Rajyaseva, PSI, STI Exams, Job Alerts 2020

RRB Question Set 17

RRB Question Set 17

सम संबंध प्रश्नसंच

खालील अक्षरमालिकेतील समसंबंध ओळखा :

1. NPRT : ACEG : : OQSU : ?

  1.  ABCQ
  2.  BECQ
  3.  ACEG
  4.  BDFH

Ans: BDFH


 2. CD : FG : : HI : ?

  1.  KL
  2.  LK
  3.  MN
  4.  RT

Ans:KL


 3. RAJESH : IZQVHS : : GANESH : ?

  1.  TZNSHE
  2.  ANGEHS
  3.  GNSHEA
  4.  TZMVHS

Ans:TZMVHS


 4. ERNP : FQOO : : INCK : ?

  1.  JMDJ
  2.  KJGJ
  3.  NEJK
  4.  KJED

Ans:JMDJ


 5. IMD : DMI : : LTV : ?

  1.  TIN
  2.  VTL
  3.  TVL
  4.  LVT

Ans:VTL


 6. IRTH : HQSG : : RQPO : ?

  1.  PQRS
  2.  QPON
  3.  NOPQ
  4.  OPNQ

Ans:QPON


 7. BIT : CJU : : NAM : ?

  1.  MAN
  2.  OBL
  3.  LBO
  4.  OBN

Ans:OBN


 8. N2SB : P4UD : : S3GO : ?

  1.  U9IQ
  2.  T6GR
  3.  U5HQ
  4.  U9QI

Ans:U9IQ


 9. INCOME : KLEMOC : : ANALOGY : ?

  1.  CLYJQEA
  2.  XFNKZMZ
  3.  CLCJQEA
  4.  CLEJQEA

Ans:CLCJQEA


 10. POLICE : LOPECI : : CHOQSE : ?

  1.  HCOOES
  2.  OCHSOE
  3.  OHCSEO
  4.  OHCESO

Ans:OHCESO


 11. ACFJ : MKHD : : NPSW : ?

  1.  YXUQ
  2.  ZXUQ
  3.  UQXZ
  4.  ZXUO

Ans:ZXUQ


 12. A : E : : O : ?

  1.  P
  2.  Q
  3.  Y
  4.  S

Ans:S


 13. 3C : 9I : : 5E : ?

  1.  10J
  2.  19S
  3.  25 Y
  4.  20 T

Ans:25 Y


 14. E A M : 5113 : : P A N : ?

  1.  10226
  2.  16114
  3.  15113
  4.  1351

Ans:10226


 15. B 4 G  : D 16 I : : A 5 D : ?

  1.  C 8 D
  2.  C 25 F
  3.  D 25 M
  4.  A 22 C

Ans:C 25 F


 16. 56 EF : 67 FG : : 2221 VU : ?

  1.  355 XA
  2.  2120 UT
  3.  21 AB
  4.  40 AB

Ans:2120 UT


 17. F X C : 36 X 9 : : I X A : ?

  1.  9 X 1
  2.  6 X 3
  3.  49 X 9
  4.  81 X 1

Ans:81 X 1


 18. MA 12 : OC 72 : : SD 20 : ?

  1.  UF 100
  2.  UF 200
  3.  EF 200
  4.  QF 400

Ans:EF 200


 19. A : Z : : G : ?

  1.  A
  2.  U
  3.  V
  4.  T

Ans:A


 20. BOQD : ERTG : : ANPC : ?

  1.  DSQF
  2.  DQSF
  3.  GSIK
  4.  PNMO

Ans: DQSF

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

MPSC World