Complete Guidance For MPSC Exams, Current Affairs, Rajyaseva, PSI, STI Exams, Job Alerts 2020

RRB Question Set 25

RRB Question Set 25

लयबद्ध अक्षररचना प्रश्नसंच

 

1. ad –, cdb –, adb –.

  1.  a, a, cc
  2.  bb, cc
  3.  bc, a,c
  4.  dd, cc

उत्तर : bc, a,c


 

2. aab, –, c, — a, abb.

  1.  ac aa
  2.  bb, cc
  3.  ac, b
  4.  aa, cc

उत्तर : bb, cc


3. dad –, cac –, bab –, aaa.

  1.  a,a,a,a
  2.  b,b,b,b
  3.  c,c,c,c
  4.  d,d,d,d

उत्तर : a,a,a,a


4. aa –, bb,ccc –, ddd.

  1.  aa, bb, c, d
  2.  aaaccd
  3.  aab ccc
  4.  aabbcc

उत्तर : aa, bb, c, d


5. add — ddd — ddd — d.

  1.  abcdcb
  2.  abbccd
  3.  dbcddd
  4.  aaccbb

उत्तर : dbcddd


6. dab –, cba, –, dab, –.

  1.  aaa
  2.  abc
  3.  cba
  4.  cdc

उत्तर : cdc


7. cb –, abc, –, a, ab, –.

  1.  acbc
  2.  cbca
  3.  cacb
  4.  cabc

उत्तर : acbc


8. ab –, bca, — abc.

  1.  abbc
  2.  cbca
  3.  cacb
  4.  cabc

उत्तर : cabc


9. ad –, bad –, ba, –, cb.

  1.  abc
  2.  bac
  3.  ccd
  4.  bcc

उत्तर : ccd


10. a, — byc, –, dw, — v.

  1.  zxe
  2.  bxe
  3.  yxu
  4.  yxb

उत्तर : zxe


11. a–y, byx c–w, dw–.

  1.  b,x,z
  2.  z,x,v
  3.  a,b,c
  4.  a,z,z

उत्तर : z,x,v


12. dab –, abc –, –, cda, — dab.

  1.  abcd
  2.  cdbc
  3.  caab
  4.  aacb

उत्तर : cdbc


13. a — cd, b — de, cd — f, — efg.

  1.  abcd
  2.  bced
  3.  acdc
  4.  None

उत्तर : bced


14. –, bc, b, — d, — de.  

  1.  acc
  2.  bba
  3.  acd
  4.  ccd

उत्तर : acc


15. aab –, — bcd, –,– de.

  1.  aabb
  2.  babc
  3.  abbc
  4.  cbcc

उत्तर : cbcc


16. aab — ca — bc — abbcc.

  1.  ca, ac, ba
  2.  bc, ab, ca
  3.  cb, ca, ac
  4.  bc, ca, ab

उत्तर : bc, ab, ca


17. acd — cdc — dc

  1.  ac, ca
  2.  ca,ac
  3.  cd, cd
  4.  da, ad

उत्तर : ca,ac


18. ab — cd — cbcd.

  1.  aa, bb
  2.  cc, aa
  3.  ca, bc
  4.  cb, ab

उत्तर : cb, ab


19. ad — adb — dbc.

  1.  aa, dd
  2.  bc, ca
  3.  cb, cb
  4.  ab, da

उत्तर : bc, ca


20. aa — aacc, — dd.

  1.  bb, aa
  2.  aa, ba
  3.  ad, da
  4.  aa, dd

उत्तर : bb, aa

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

MPSC World