Complete Guidance For MPSC Exams, Current Affairs, Rajyaseva, PSI, STI Exams, Job Alerts 2020

RRB Question Set 15

RRB Question Set 15

संख्या मालिका प्रश्नसंच :

खालील उदाहरणातील योग्य सूत्राचा शोध घेवून दिलेली उदाहरणे सोडवा.

1. 121, 222, —– 424, 525.

  1.  302
  2.  323
  3.  333
  4.  324

उत्तर : 323


 

2. 9, 27, 81, —– 729.

  1.  162
  2.  243
  3.  292
  4.  342

उत्तर :243


 

3. 1, 11, 29, —– 89.

  1.  46
  2.  55
  3.  57
  4.  63

उत्तर :55


 

4. 1, 9, 25, 49, —–.

  1.  69
  2.  64
  3.  81
  4.  100

उत्तर :81


 

5. 2, 6, 12, 20, 30, 42, —–.

  1.  52
  2.  56
  3.  64
  4.  73

उत्तर :56


 

6. 10, 14, 20, 28, 38, —–.

  1.  50
  2.  55
  3.  64
  4.  62

उत्तर :50


 

7. 111, 126, 141, —– 201, 216.

  1.  114
  2.  156
  3.  261
  4.  168

उत्तर :156


 

8. 50, 72, 98, 128, —–.

  1.  98
  2.  160
  3.  165
  4.  162

उत्तर :162


 

9. 90, 110, 132, 156, —–.

  1.  156
  2.  172
  3.  182
  4.  260

उत्तर :182


 

10. 248, 238, 218, —–, 148.

  1.  188
  2.  168
  3.  198
  4.  58

उत्तर :188


 

11. 3, 24, 81, 192, —–.

  1.  348
  2.  375
  3.  384
  4.  378

उत्तर :375


 

12. 6, 24, 12, —–, 18, 48.

  1.  32
  2.  36
  3.  40
  4.  24

उत्तर :36


 

13. 450, 350, 275, —-, 200.

  1.  175
  2.  200
  3.  225
  4.  250

उत्तर :225


 

14. 9, 8, 25, 16, —– 24.

  1.  32
  2.  36
  3.  49
  4.  64

उत्तर :36


 

15. 1, 3, 4, 6, 9, 12, 16, —–.

  1.  17
  2.  18
  3.  19
  4.  24

उत्तर :24


 

16. 0, 2, 1, 5, 4, 10, 9, —–, 16.

  1.  13
  2.  15
  3.  16
  4.  17

उत्तर :17


 

17. 2, 3, 4, 9, 8, ——, 16, 81.

  1.  16
  2.  25
  3.  27
  4.  36

उत्तर :27


 

18. 0, 6, 20, 42, —–, 110.

  1.  62
  2.  65
  3.  90
  4.  72

उत्तर : 72


 

19. 3, 2, 6, 12, 72, —–.

  1.  84
  2.  360
  3.  684
  4.  864

उत्तर :864


 

20. 727, 636, 545, 454, —–.

  1.  333
  2.  363
  3.  444
  4.  484

उत्तर : 363

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

MPSC World