Complete Guidance For MPSC Exams, Current Affairs, Rajyaseva, PSI, STI Exams, Job Alerts 2019

Rajyaseva Pre-Exam Question Set 8

Rajyaseva Pre-Exam Question Set 8


राज्य सेवा पूर्व परीक्षा पेपर क्र. 2 : 5-04-2015

Questions number 1-6 :-

Hyderabad sits nestled amongst one of the oldest rock systems of the world. These granite rocks are 2500 million years old. Rain, sun and wind have for aeons, throught their collective and continuous physical and chemical actions, worked them into weird shapes. Some appear perched upon each other so precariously that you feel some giant-children playing at house making must have kept them there. from times imemorial they have stayed like that without tumbling down. They will remain like that long after we are gone. Golconda Fort was once a mere hillock, a hump of a giant camel, a mass of scattered misshapen granite. It was shree wilderness. There cow and goatherds used to graze cattle and sheep belonging to the nearby villages. It was so popular with graziers that it took the name of ‘hillock of the graziers’ – Golla Konda in Telugu, the local language. Golla Kondaa later on become ‘Golaconda’. Hyderabad is the daughter of Golconda Fort which stands in ruins now, eight kilometres away from the centre of the city. The fort was built about a thousand years ago, during the Kakatiya rule (AD 1000-1321) which had its capital at warangal-a sity about 150 kilometeres to the north of Hyderabad.

Rudramba Devi, queen of the Kakatiya dynasty, ruled for 34 years from AD 1262 to 1296. She withstood the combined attacks of the Pandyas, the Yadavas and the Hoysalas with the help of her arandson, Prataparudradeva who succeeded her (AD 1296-1323).

He too was an illustrious ruler but was subjected to repeated attacks by the Sultans of Delhi : there were five during the two decades after AD 1303. Finally, he was defeated by Ulugh Khan, imprisoned and taken prisoner to Delhi. on the way he committed sucide. Ulugh Khan later became the Sultan of Hindustan and is know as Mohammad Tughlaq. Since his empire had extended to the south, Delhi was no longer the centre of Political gravity. He therefore, ordered that the capital of India be shifted form Delhi to Daulatabad. For two decades this city remained the capital of India.

1. Which of the following statements is false?

  1.  The granite rocks have been in existence for aeons.
  2.  The forces of nature have worked the rocks into strange shapes.
  3.  Gisnt children must have stacked the rocks precariously upon each other.
  4.  Though the rocks are delicately balanced on each other, they are not likely to tumble down soon.

Ans: Gisnt children must have stacked the rocks precariously upon each other.


2. What is the meaning of the word ‘aeon’ used in the passage?

  1.  Hundreds of years
  2.  Thousands of years
  3.  A million years
  4.  An eternity

Ans:An eternity


3. About Hyderabad, the passage states that :

a. It was built about a thousand years ago.

b. It was built during the Kakatiya rule.

c. It come into exstence after Golconda was built.

d. It is to the south of Warangal.

  1.  Only a and b are correct
  2.  Only c and d are correct
  3.  Only a,b and c are correct
  4.  Only b,c and d are correct

Ans:Only c and d are correct


4. From the passage, it is clear that :

a. Rudramba Devi had at least one son.

b. Rudramba Devi was a widow.

c. Rudramba Devi had at least one child.

  1.  Only a is correct
  2.  Only a and b are correct
  3.  Only c is correct
  4.  Only b and c are correct

Ans:Only c is correct


5. What is the word used in the passage that means ‘strange and ugly’?

  1.  aeons
  2.  weird
  3.  precarious
  4.  misshapen

Ans : weird


6. About Rudrabba Devi, we learn that :

a. She belonged to the Kakatiya dynasty.

b. The Pandyas and the Yadavas attacked her one afteed another.

c. Her grandson helped Hoysalas.

d. Prataparudra defeated her and became king.

  1.  Only a
  2.  Only a and b
  3.  Only a, b and c
  4.  All four  

 Ans : Only a


 Questions number 7-13 :-

Love is a great force in private life; it is indeed the greatest of all things; but love in public affairs does not work. It has been tried again and again, and it has always failed. The idea that nations should love one another, or that business concerns or marketing boards should love one another, or that a man in Portugal should love a man in Peru of whome he has never heard-it is absurd, unreal, dangerous, It leads us into perilous and vague sentimentalism. “Love is what is needed,’ we chant, and then sit back and the world goes on as befor. The fact is we can love only what we know personally. And we cannot know much. In public affairs, in the building of civilization, something much less dramatic and emotional is needed, namely, tolerance. Tolerance is a very dull virtue. It si boring. It is negative. It is merely putting up with people, being able to stand things. Yet it is the quality which will be most needed after the war. This is the only force which will enable different races and classess and interests to settle down together to the work of reconstruction.

The world is very full of people – appallingly full:it has never been so full before, and they are all tumbling over each other. Most of these people one doesn’t know, and some of them one doesn’t like: doesn’t like the colour of their skins, say, or the shapes of their noses, or the the way they talk, or their smell, or their clothes and so on. Well, what is one to do? There are two solutions. One of them is the Nazi solution. If you don’t like people, kill them, banish them. segregate them and strut up and down proclaiming that you are the salt of the earth. The other way is much less thrilling, but it is on the whole the way of the democracies, and I prefer it. If you don’t like people, Put up with them as well as you can. Don’t try to love them:you can’t you’ll only strain yourself. But try to tolerate them. On the basis of that tolerance a civilized may be built. Certainly I can see no other foundation for a post-war world.

7. The writer holds that love connot form the basis of relationship among —–

a. Family members

b. Strangers

c. Neighbours

d. Business competitors

  1.  Only a and b
  2.  Only c and d
  3.  Only b,c and d
  4.  Only b and d

Ans:Only b and d


8. The writer calls the idea of love among nations, business houses and strangers ‘absurd, unreal and dangerous’ because —–

a. the expectation is unnatural

b. it leads to just feeling nice and nothing more

c. it may create groupings

d. it may lead to inactivity

  1.  Only a, b and c
  2.  Only b, c and d
  3.  Only a, b and d
  4.  All Four

Ans:Only a, b and d


9. in comparison with love, the writer considers the virtue of tolerance as —–

a. low in emotion

b. unpopular

c. dangerous

d. negative

  1.  Only d
  2.  Only a and d
  3.  a,b,d
  4.  a,b,c,d

Ans : a,b,d


10. The writers suggests that of we don’t like some people, we should —– them.

  1.  kill
  2.  banish
  3.  avoid
  4.  bear

Ans : bear


11. The theme of the passage is —–

  1.  LOVE is not a remedy for the post-war world.
  2.  Allowing space to others is the only remedy for the post-war world.
  3.  We must first try to love; and if it doesn’t work, we must tolerate.
  4.  Tolerance is an unattractive virtue.

Ans:Allowing space to others is the only remedy for the post-war world.


12. Which one of the following statements is incorrect?

a. In the post-war periode if you like people-know them, love them.

b. In the post-wae period you should either love people or tolerate them.

  1.  Only a
  2.  Only b
  3.  Neither a nor b
  4.  Both a and b

Ans:Neither a nor b


13. What is the meaning of the word ‘appallingly’ as used in the passage?

  1.  unpleasantly
  2.  abundantly
  3.  appealingly
  4.  necessarily

Ans:unpleasantly


You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

MPSC World